2025-01-20 (Poniedziałek)
Ostatnio wiele portali informacyjnych oraz youtuberów testuje pizzerie w Łodzi. Powstały różne rankingi najlepszej pizzy oraz video materiały z testów, a "Dzielna 43" pojawia się bardzo często i to z pozytywnymi ocenami. Postanowiłem osobiście przetestować i sprawdzić, czy faktycznie lokal zasługuje na takie rekomendacje. Wybrałem się w porze lunchowej, więc lokal nie był przepełniony. Wybrałem pizzę "Salame", która to w składnikach ma włoskie pomidory, grana padano, mozarellę fior di latte, salame napoli oraz oliwki. W karcie menu można doczytać, że mozarella fior di latte to "kwiat mleka" świeży, kremowy ser z mleka krowiego. Ciekawostką jest, że w lokalu pizzę rozwozi robot. Wraz z pizzą dostajemy 3 rodzaje oliwy, jedną serwetkę i sztućce. Sama pizza ma ok 32 cm średnicy, jest nieregularnego kształtu. Ma wysoki i szeroki brzeg i sporo dodatków. Doszedłem do wniosku, że osobiście bardziej wolę pizze na cienkim cieście. Sama pizza w porządku, ale nie wpadłem w mega zachwyt. Salami było mocno spieczone, w formie bardziej przypominało mocno podsmażony boczek. Oliwek było sporo, ilość sera też odpowiednia. Nie można się właściwie do niczego przyczepić. Osobiście wolę inne pizzerie w Łodzi i raczej nie powtórzę tu pizzy. Być może podejmę jeszcze jedną próbę i zamówię inny typ, ale póki co nie jest to mój ulubiony lokal w Łodzi, jeśli chodzi o pizzę.