2025-03-05 (Środa)
W środę zdecydowałem się na pizzę. Odwiedziłem lokal "Dzielna 43" i wybrałem pozycję spoza standardowego menu. Pizza Rimini, bo tą wybrałem, została skomponowana specjalnie na mistrzostwa pizzy w Rimini, w których wziął udział kucharz z tej restauracji. W opisie można wyczytać, że wśród składników jest creme fraiche, mozarella FDL, jabłko, porchetta, szczypiorek, majonez crispy chilli oraz czerwony pieprz. Jabłko na pizzy nie brzmiało dla mnie zachęcająco, ale trzeba się otwierać na nowe smaki. Bardzo byłem ciekawy porchetty, którą wcześniej sprawdzałem, aby dowiedzieć się co to w ogóle jest. A jest to podobno jedno z 5 najlepszych dań na świecie. Porchetta to pikantna i tłusta pieczeń wieprzowa z lokalnych włoskich świń. Po takim opisie nie mogłem przejść obojętnie, gdy się okazało, że w Dzielnej 43 można jej skosztować. Pizza wyglądał bardzo ładnie i tak też smakowała. Majonez i porchetta były tłuste, a jak wiadomo tłuszcz to nośnik smaku. Nie mogło zatem to być niedobre. Jabłko nie było dominujące i o dziwo dobrze komponowało się z resztą. Jestem bardzo zadowolony z wizyty, możliwości przetestowania i zapoznania się z takimi składnikami.